Ortodonti, çapraşık diş ve asimetrik çene ilişkilerini tespit edip farklı malzemelerden yapılabilen diş teli yardımıyla rahatsızlığı tedavi eden diş hekimliği dalına verilen isimdir. Dişlerin görünümünü ve işlevini düzeltmek adına uygulanan bu yöntem hem estetik hem de ağız sağlığı kapsamında yer alır. Diş teli kullanılarak çapraşık durumda olan dişler düzgün hale getirilir. Tedavide kullanılan diş teli, ısırma esnasında oluşan basıncı tüm dişlere yayarak ağız yapısının sürekli sağlıklı olmasına yardım eder. Uzun süreli uygulamalardan biri olan ortodonti tedavisi, estetik dişlere sahip olmanın uygun yollarından biridir.
Ortodonti uzmanı tarafından tatbik edilen diş düzeltme tedavisi, farklı materyallerden üretilen diş telleri ile hastaya uygulanabilir. Klasik olan malzemeler haricinde günümüzde yoğun olarak kullanılan şeffaf diş teli, kullanım açısından son derece rahat seçeneklerden biridir. Kullanılan şeffaf materyal nedeniyle bu yönteme plak tedavisi adı da verilmektedir. Şeffaf plak tedavisi, hasta için özel olarak hazırlanan ve görünmez olduğu için çok daha fazla tercih edilen seçeneklerin başında yer alır.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Ortodonti tedavisi, kişiye özel olarak uygulanan yöntemlerden biridir. Hastanın sahip olduğu problemler genellikle kalıtsal ve doğuştan gelen sorunlardır. Tedavi programı hastanın yaşına göre özel olarak hazırlanır. Özellikle ergenlik döneminde iyice belirgin hale gelen alt ve üst çene geriliği problemleri ortodonti tedavisi ile çözülebilir. Bebeklik döneminde normalden çok parmak emen, emzik ve biberon kullananlarda ortodontik bozukluklar ortaya çıkabilir. Bu süreçte alışkanlıkların önüne geçerek deformasyonların oluşması engellenebilir. Bazı durumlarda çocuklar ebeveynlerinin birinden kemik diğerinden ise diş kalıtsallığını alır. Özellikle çenenin büyük ve dişlerin küçük olduğu durumlarda estetik olarak istenmeyen bir görüntü ortaya çıkabilir. Bu özelliklere sahip olan hastaların diş aralıkları normale göre çok daha fazla açık olur. Aralıklı dişlerin doğal görünüme kavuşması için de ortodonti tedavisi oldukça işlevseldir.
Ortodonti Tedavisi Hangi Rahatsızlıklarda Uygulanır?
Ortodonti tedavisi, dişlerin çok daha estetik görünmesini sağlayan aynı zamanda işlevselliklerini de artıran uygulamalardan biridir. Kalıtsal olan ağız ve diş sorunlarının giderilmesi için uygulanan en etkili yöntemdir. Her yaştan hasta için uygun tedavi yöntemi oluşturularak uygulama yapılabilir. Erken yaşlarda başlanan ortodonti tedavisi çok daha etkili sonuçlar verebilir. Diş teli tedavisi olarak da bilinen bu yöntem kapsamında şu rahatsızlıklar giderilebilir.
- Diş Çarpıklıkları
- Diş Büyüklükleri
- Çenenin Geride Veya Önde Olması
- Dişlerin Normalden Daha Fazla Aralığa Sahip Olması
- Çene Büyüklüğü
- Ağızdan Soluma
- Dengeli Olmayan Yüz Ve Çene Yapısı
Bu gibi rahatsızlıklara sahip olan hastaların daha rahat bir hayat geçirmeleri için ortodonti tedavisinden yararlanması tavsiye edilir. Dişte tel olması görünüm olarak başlangıçta rahatsız ediyor olsa da tedavi sonrasındaki dişlerin mükemmel görünümü bu durumu unutturacaktır.
Ortodonti Tedavi Süresi Ne Kadardır?
Ağız ve diş sağlığı alanındaki tedavilerin bazıları uzun süreli olabilir. Diş teli tedavisi olarak bilinen ortodontik rahatsızlık kapsamında olanlar diğer hastalıklara göre çok daha uzun solukludur. Ortalama olarak bir diş teli tedavisi 6 ile 24 ay arasında sürebilir. Ortodonti tedavisi kişiye göre farklılıklar gösterdiği için tedavi süresi aralığı da oldukça geniştir. Doğası gereği ağır ağır ilerlemesi gereken bir yöntem olduğu için tedavisi süresi 2 yıl gibi uzun bir sürede tamamlanabilir. Bu nedenle erken yaşlarda başlanan tedavi sayesinde sağlıklı dişler çok daha uzun süre kullanılabilir. Rahatsızlık durumuna göre de diş teli tedavisi çeşitli sürelerde tamamlanacaktır. Kendi durumunuzun tedavi süresini öğrenmek için bu alanda uzman olan bir hekime danışmanız tavsiye edilir. Bu sayede size özel olarak hazırlanacak olan tedavi süresinin ne kadar olacağını net bir şekilde öğrenmiş olursunuz.
Ortodonti Tedavisi Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ortodonti tedavisi uzun süreli tatbik edilen bir yöntem olduğu için bu süre zarfında hastaların günlük yaşantılarında normalden daha fazla dişlerine önem göstermesi tavsiye edilir. Diş teli tedavisi sürecinde dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şu şekilde sıralanabilir.
- Tedavi süresi boyunca çürük oluşumunun çok daha dikkatli olarak takip edilmesi gerekir. Bu nedenle randevuların aksatılmadan devamlılığı önemlidir.
- Dişler daha küçük fırça aparatları ile günde en az bir kere kapsamlı olarak temizlenmesi gerekir. Tellerin arasında kalan yemek parçaları dişlerin çürümesine neden olabilir.
- Her yemekten sonra dişlerin ortodonti uzmanı tarafından tarif edildiği şekilde fırçalanması gereklidir.
- Diş teli tedavisi sürecinde sert yiyeceklerden olabildiğince uzak durulması gerekir. Bu özellikte olan yiyeceklerin küçük parçalar haline getirilerek tüketilmesi tavsiye edilir.
- Diş teli alışma süresi 10 güne kadar uzayabilir. Bu süre içerisinde ağızda oluşabilecek olan yaralanmaların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
- Yapışkan özellikte olan; şeker, karamel ve sakız gibi gıdaların kullanılması tavsiye edilmez.
Ortodonti Tedavi Çeşitleri Nelerdir?
Diş teli tedavisi, hastanın sahip olduğu rahatsızlığa göre şekillendirilen bir yöntemdir. Tedavi için kullanılacak olan malzeme ve yöntem kişiye özel olarak hazırlanması gerekir. Ağız ve çene yapısının düzeltilmesi ve çok daha estetik bir görünüme sahip olması için uygulanan ortodonti tedavisinde yaygın olarak 4 farklı çeşit kullanılır. Tatbik edilen yöntemler hastanın istekleri ve sahip olunan hastalığın durumuna göre çeşitlendirilebilir. Kullanılan diş teli tedavisinde başarılı bir sonuç almak için uzman görüşlerinin dikkate alınması tavsiye edilir.
Metal Diş Teli
Metal diş teli tedavisi, en etkili yöntemlerden biridir. Çene ve dişlerin yapısına göre uzman tarafından dişin hem iç hem de dış yüzeyine tatbik edilebilir. Görüntü olarak çok estetik olmasa da oldukça dayanıklı ve en çok tercih edilen ortodonti tedavi yöntemleri arasında yer alır. Hastalığın durumuna göre 6 ay ile 2 yıl arasında tedavi süresi devam edebilir. Ayrıca, seçenekler arasındaki en uygun fiyatlı tedavi yöntemidir. Tedavi sonrasında sağlıklı bir gülüşe kavuşmak isteyenler için uygun seçenekler arasındadır.
Lingual Diş Teli
Ortodonti tedavisi uzun süreli bir yöntem olduğu için görünüm olarak daha estetik seçenekler tercih edilebilir. Lingual diş teli bu seçenekler arasında yer alır. Metal veya şeffaf olarak hazırlanabilen bu tedavi yönteminde diş telleri görünmeyen arka tarafa takılır. Bu sayede ön tarafta oluşan istenmeyen görüntü engellenmiş olunur. Özel olarak çok daha detaylı bir uygulama gerektiren bu yöntem diğer diş teli tedavilerine göre çok daha yüksek maliyetlerde olabilir. Tedavi sürecinin daha estetik olmasını isteyenler için en uygun yöntemlerden biridir.
Şeffaf Diş Teli
Şeffaf diş teli ile metal olanlar arasında dikkat çekici bir fark bulunmaz. Porselen diş teli olarak da bilinen şeffaf olanlar görünüm olarak çok daha estetiktir. Görünüm konusunda kaygı yaşayanlar için oldukça uygun seçeneklerden biridir. Porselen, metal olan materyale göre çok daha hassas olduğu için çocukların kullanımı için uygun olmayabilir. Bu nedenle genç yaşta olan hastaların metal seçeneği tercih etmesi tavsiye edilir. Şeffaf diş teli, tedavi süresi boyunca çok daha estetik bir görünümde ağız yapısına sahip olmak isteyenler için idealdir.
Şeffaf Plak
Şeffaf plak, teknoloji yardımı ile kişiye özel olarak üretilen bir ortodonti tedavi seçeneğidir. Oldukça popüler olan bu seçenek invisalign tedavisi olarak da bilinir. Diş teli çeşitleri arasında görünüm olarak en şık olan seçenekler arasında yer alır. Görünmez diş teli olarak da bilinen invisalign her yaştan hastaların yararlanabileceği bir seçenektir. Bu tedavi yönteminde diş teli bulunmaz. Hastaya özel olarak üç boyutlu ölçümler sonucunda özel bir kalıp çıkarılır. Hastaya özel olarak hazırlanan şeffaf plak, ortodonti uzmanı tarafından yapılan yönlendirmeler ile birlikte kullanılmaya başlanabilir.
Şeffaf plak, günde ortalama 22 saat boyunca takılması gereken bir aparattır. Estetik olarak oldukça uygun olan bu tedavi yönteminde hasta dişlerini fırçalayacağı zaman herhangi bir başka aparata ihtiyaç duymadan şeffaf diş tellerini çıkarabilir. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra yine aynı şekilde yerine zahmetsiz bir şekilde takılabilir. Şeffaf plak, tedavi süresi göz önünde bulundurulduğunda en uygun tedavi seçeneği olarak değerlendirilebilir.