Endodonti (Kanal Tedavisi)
Kanal tedavileri ile ilgili dal olarak bilinen Endodonti pulpanın hasar gördüğü durumlarla ilgilenir. Kanal tedavisi; Pulpa, yani sinirin kendini tamir edemeyecek şekilde zarar gördüğü durumlarda uygulanan tedavi şeklidir. Kırık dişlerde ya da derin çürüklerde bakteriler, çoğunlukla pulpanın iltihaplanmasına yol açar.
İltihaplı ve hasar görmüş sinir çıkarılmaz ise, diş ve çevresindeki dokularda enfeksiyon yaratır, diş kaybedilir. Pulpa dokusunun çıkarılarak, kanal boşluğunun temizlenmesi; şekillendirilmesi ve de kanalın, dolgu maddeleri ile doldurulması gereklidir. Bu işlemler bütünüyle, kanal tedavisi olarak tanımlanmaktadır.
Dişe son bir şans veren kanal tedavisinin uygulandığı diş, ömür boyu kullanılabilir. Ancak doğal dişlere nazaran, daha kırılgan olabilir.
Kanal Tedavisini Gerektiren Durumlar;
- Dişte kendiliğinden görülen ağrılar
- Geceleri artan ve ağrı kesicilerle dahi geçmeyen ağrılar
- Soğuk, sıcak hasasiyetinin veya dişe temas gibi dış etkenlerle tetiklenen ağrıların uzun süre devam etmesi
- Dişin çevresinde, diş etlerinde ya da iltihaplanmaya bağlı olarak lenf bezlerinde görülen şişlikler
- Dişin enfekte olması sonucunda oluşan fistül ya da dişte renklenme vb. sıradışı farklılıklar
Kanal Tedavisinin Uygulanması
Kanal tedavisi ortalama olarak, 1 saat süren bir işlemdir. Endodonti işlemleri ile dişin pulpa(sinir) tedavisi yapılır. Uygulama yapılırken, öncelikle; ağrı duyulmaması için, dişe anestezi yapılır.
Daha sonra ise, çürüyen diş temizlenir. İltihaplı pulpa dokusu, yani sinir çıkarılır. Kök kanalında yer alan tüm sinir ve doku artıkları temizlenir. Daha sonra ise, kanallar genişletilmekte; ardından uygun solüsyonlar ile kanal irrigasyonu, yani yıkama işlemleri yapılmaktadır. İyileşmeden sonra kanallar, doku dostu olan özel kanal dolgu maddeleriyle, kök ucuna kadar doldurulmaktadır.