Modern diş hekimliğinin en önemli amaçlarından biri de, doğal diş estetiğinin sağlanmasıdır. Sağlıklı dişler deyince insanların aklına genellikle düzgün, beyaz ve çürüksüz dişler gelmektedir. Günümüz modern toplumları diş estetiğini ve yüz estetiğini sosyal başarıyla bağdaştırmaktadır. Beyazlatma işlemi de estetik kazandırma yollarından biridir. Bazı insanların dişleri doğuştan sarıdır. Bu sarı dişler ne fırçalansa da beyaz bir görünüm oluşmamaktadır. Dişlerdeki bu renk bozuklukları, önemli bir estetik problemi olarak görülür. Diş beyazlatma, fizyolojik ya da patolojik sebeplerle diş yüzeyinde oluşan lekelerin kimyasal yöntemlerle temizleme işlemidir. Beyazlatma, diş hekimlerinin kontrolünde uygulanması gereken bir işlemdir.
Nasıl Uygulanır?
Diş beyazlatma işlemi ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki şekilde yapılır.
Ofis tipi beyazlatma
diş hekimi tarafından klinikte uygulanan beyazlatma işlemidir. İşlem, ışık ve diş beyazlatma jeli ile uygulanmaktadır. Bu uygulama sırasında dişlere sürülen jel tutulan ışık ile reaksiyona girmekte ve dişler kısa bir sürede beyazlamaktadır. Bu yöntem lazerle diş beyazlatma olarak da bilinir. İşlem 45 dakika ya da 1 saat sürmektedir. Eğer istenilen sonuca ulaşılamazsa işlem 1 hafta sonra tekrarlanabilir.
Ev tipi beyazlatma
diş hekimi tarafından hazırlanan plak ve hastanın evde jel ile 3 ya da 6 gün arasında kullanılarak uygulanan beyazlatma işlemidir. Diş hekimi kişinin dişlerinin bir kalıbını çıkararak hastaya silikon ağızlıklar üretmektedir. Diş beyazlatıcı jel ve bu silikon ağızlıklar tedaviyi almak isteyen kişiye verilir. Kişinin ağızlıklara jeli sürüp günde 4-8 saat arasında ağzında tutması gerekmektedir. Böylece istediği tonda diş beyazlığına ve estetik bir gülüşe kavuşabilir.